Carpaccio z buraka [HAPS VEGE]

Haps Vege 27.02.2020 14:51
(brak ocen)
OCEŃ
Carpaccio z buraka [HAPS VEGE]
Czasem trudna nazwa potrafi zaczarować nawet najprostsze danie. Tak stało się z poczciwymi cienkimi talarkami z buraka. A nie - nie jedliśmy tak przyrządzonych buraków, dopóki ktoś nie pokazał nam jak zrobić carpaccio.
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (1porcja)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Na początku upiecz buraki: połóż buraki na folii aluminiowej, każdego na osobnym kawałku. Polej je octem balsamicznym i szczelnie owiń folią. Włóż buraki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 1 godziny. Upieczone buraki powinny być miękkie. Sprawdzisz to nakłuwając je drewnianym patyczkiem - jeśli wchodzi z łatwością to są gotowe. Upieczone buraki ostudź a następnie obierz ze skórki i pokrój w cienkie paseczki.

2 / 3

Przygotuj winegret: wszystkie składniki sosu umieść w małym słoiczku, zakręć i wymieszaj energicznie nim potrząsając.

3 / 3

Pokrojone buraki rozłóż na talerzu i polej vinegretem. Na wierzchu rozłóż pokruszony ser z niebieską pleśnią, pestki dyni oraz rukolę i od razu podawaj.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps