Carpaccio z buraka [HAPS VEGE]
Czasem trudna nazwa potrafi zaczarować nawet najprostsze danie. Tak stało się z poczciwymi cienkimi talarkami z buraka. A nie - nie jedliśmy tak przyrządzonych buraków, dopóki ktoś nie pokazał nam jak zrobić carpaccio.
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Burak - 2 sztukiOcet balsamiczny - 2 łyżkiPestki dyni - garśćRukola - garść
-
Składniki na vinegret:
Oliwa - 5 łyżekSok cytrynowy - 1 łyżkaMusztarda stołowa - 1/2 łyżeczkiMiód pszczeli - 1 łyżeczkaSól - 1/4 łyżeczkiPieprz czarny mielony - 1/4 łyżeczki
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Na początku upiecz buraki: połóż buraki na folii aluminiowej, każdego na osobnym kawałku. Polej je octem balsamicznym i szczelnie owiń folią. Włóż buraki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 1 godziny. Upieczone buraki powinny być miękkie. Sprawdzisz to nakłuwając je drewnianym patyczkiem - jeśli wchodzi z łatwością to są gotowe. Upieczone buraki ostudź a następnie obierz ze skórki i pokrój w cienkie paseczki.
2 / 3
Przygotuj winegret: wszystkie składniki sosu umieść w małym słoiczku, zakręć i wymieszaj energicznie nim potrząsając.
3 / 3
Pokrojone buraki rozłóż na talerzu i polej vinegretem. Na wierzchu rozłóż pokruszony ser z niebieską pleśnią, pestki dyni oraz rukolę i od razu podawaj.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory